Waarom Relatietherapie? Relaties zijn altijd in beweging. Partners reageren continu op elkaar en komen soms in patronen terecht die het vertrouwen en de liefde schaden. Wanneer hier oude pijn bij komt, kan dit deze negatieve patronen versterken. Omdat dit voor een groot deel onbewust gebeurt, is het voor veel paren moeilijk om de negatieve spiraal te doorbreken. Ze lopen vast en de liefde kan hierdoor zelfs verdwijnen. Relatietherapie kan dan helpen. Doordat de therapeut van een afstand de negatieve patronen in de relatie belicht en de partners helpt om deze om te vormen tot een opbouwend contact.
Maar ook als beide partners in de basis tevreden zijn met hun relatie, kunnen omstandigheden, zoals afstand, ziekte, rouw en verlies of zorg, grote druk op de relatie uitoefenen. Hierdoor kan onbegrip en miscommunicatie ontstaan, met als gevolg verwijdering van elkaar en het langzaam uithollen van de liefde. Relatietherapie maakt de knelpunten bespreekbaar en helpt partners om hun relatie weer te versterken.
Het belang van relatie-onderhoud Ik ben er van overtuigd dat het tijdig bespreekbaar maken van onbegrip en verwijdering veel relatiebreuken kan voorkomen. Regelmatig stilstaan bij je relatie, oftewel relatie-onderhoud, zou - zeker voor stellen met kinderen -, een grotere prioriteit moeten hebben dan nu vaak het geval is. Als relatieproblemen sneller worden herkend en op tijd worden bijgestuurd, kan in veel gevallen een grotere crisis of een scheiding worden voorkomen.
Wat ik u kan bieden: Relatietherapie Is een relatie reeds langere tijd ontwricht, of is er sprake van ontrouw of bedrog, dan kan relatietherapie worden ingezet om de relatie in zijn geheel onder de loep te nemen. Hierbij wordt breed gekeken naar ieders achtergrond, waarden, verwachtingen, hechtingsstijl en manier van communiceren. Negatieve patronen worden aan het licht gebracht en de partners leren deze herkennen en vervangen door meer functionele patronen. De insteek is altijd positief naar de relatie toe, maar met respect voor ieders eigen behoeften.
Relatiecoaching Relatiecoaching is met name geschikt voor stellen die in de basis tevreden zijn met hun relatie maar die een meer afgebakend probleem hebben. Tijdens het coachingstraject wordt er op een oplossingsgerichte wijze naar de knelpunten in de relatie gekeken. In overleg worden concrete doelen opgesteld, waar tijdens gesprekken en door middel van thuisoefeningen aan wordt gewerkt.
Beslissingsbegeleiding bij twijfel Soms wil één van de partners heel graag aan de relatie werken, maar twijfelt de ander of dit nog zin wel zin heeft. In deze gevallen is het niet raadzaam om aan therapie te beginnen. Wat dan kan helpen, is een zogenaamd beslissingsbegeleidingstraject waarbij de uiteenlopende motivaties van beide partners om aan de relatie te werken óf om deze te beëindigen worden bekeken. In 1 tot maximaal 5 (deels individuele) sessies worden twijfels onderzocht en de voors- en tegens van elke optie verkend, om zo tot een betere afweging te komen. Hierna kan men alsnog kiezen voor therapie of kan worden besloten om de relatie te beëindigen.
Individuele counseling Ook als slechts één van de partners aan de relatie wil werken, is er winst te behalen. Door middel van individuele counseling, wordt de eigen kijk op, en de beleving van, de relatie onder de loep genomen en worden er ingangen gezocht om het contact met de andere partner te verbeteren.